Schurk of goede vent? Begrijp de gezondheidseffecten van koffie

0

Koffie is de tweede meest geconsumeerde drank door Braziliaanse mannen en vrouwen, na alleen water , dat op de eerste plaats staat.

Door de jaren heen is de drank in verband gebracht met gezondheidsvoordelen. Immers: kan koffie drinken schadelijk zijn? De persoon die deze vraag beantwoordt is cardioloog Roberto Kalil , presentator van CNN Sinais Vitais . Het thema kwam voor in een van de dagelijkse pillen van de nieuwe versie van het programma ( zie hieronder ).

“Het antwoord is nee . Het is niet schadelijk voor de gezondheid als het met mate wordt ingenomen. Volwassenen zonder gezondheidsproblemen kunnen tot vier kopjes gefilterde koffie per dag consumeren. Het equivalent van maximaal 400 mg cafeïne”, zegt Kalil.

Volgens de expert is cafeïne, de belangrijkste stof in koffie, een stimulerend middel dat het redeneren en de prestaties bij fysieke activiteiten verbetert.

“Het voorkomt hart- en vaatziekten en heeft ook een zekere bescherming voor de lever, zoals ziektes als cirrose bijvoorbeeld. Maar je moet je ervan bewust zijn: als je er te veel van drinkt, kan koffie de persoon prikkelbaar maken, met slapeloosheid, buikpijn, naast een onregelmatige hartslag”, waarschuwt hij.

Wat te eten als ontbijt?

De eerste maaltijd van de dag, het ontbijt is een van de belangrijkste etenswaren van de dag, samen met lunch en diner. Volgens de Voedselgids voor de Braziliaanse bevolking, opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, leveren de drie maaltijden ongeveer 90% van het totale aantal calorieën dat gedurende de dag wordt geconsumeerd.

Het ministerie beveelt de goedkeuring aan van een dieet dat prioriteit geeft aan natuurlijk of minimaal bewerkt voedsel. In die zin is het mogelijk om te mixen wat aangenaam en tegelijkertijd gezond is. Als onderdeel van de Braziliaanse eetcultuur moet consumptie in de vorm van dranken zoals koffie, melk en thee de hoeveelheid toegevoegde suikers beperken of tot een minimum beperken.

De Voedselgids voor de Braziliaanse bevolking stelt enkele ontbijtopties voor:

1. Frans broodje

Op een gezonde manier kan het populaire bakkersbrood vergezeld worden van een portie fruit, kaas en eieren.

2. Brood in andere versies

Kaasbrood, een traditioneel gerecht uit Minas Gerais, kan samen met vers voedsel, zoals fruit, een adequate en gezonde maaltijd vormen. Een andere versie die de maaltijd voedzamer maakt, zijn broden gemaakt met volkorenmeel.

3. cassave

In delen van Brazilië kan brood worden vervangen door knollen zoals yams, maniok, yams en zoete aardappelen. Naast tapioca, ook gemaakt van cassave. Taarten op basis van cassave kunnen vergezeld gaan van koffie met melk of zwarte koffie.

4. Maïs

Granen zoals rijst, maïs en tarwe maken ook deel uit van het dieet in Brazilië.

Specifiek over maïs, als ontbijt kan het worden gepresenteerd als couscous, cake of pap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here