Vitamine B2 (riboflavine) – wat u moet weten

0

Betrokken bij vitale processen in het lichaam, mag vitamine B2 niet ontbreken in uw dieet. Ontdek wat de wetenschap zegt en welke voorzorgsmaatregelen en interacties riboflavine heeft.

Vitamine B2 of riboflavine behoort tot de B-complexgroep van vitamines en is noodzakelijk voor de groei van het lichaam , voor het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten. Helpt het lichaam zuurstof te gebruiken.

Het is een in water oplosbare vitamine die niet in het lichaam wordt opgeslagen, dus het moet dagelijks worden aangevuld. Het werkt als een antioxidant door het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en helpt, samen met de andere vitamines van het B-complex, voor het welzijn van de huid, het haar, de ogen en de lever, en voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Waar wordt het verkregen?

De belangrijkste bronnen van riboflavine zijn zuivelproducten, eieren, groene bladgroenten, mager vlees, biergist, peulvruchten, amandelen en walnoten.

Ook sommige soorten brood en ontbijtgranen zijn verrijkt met riboflavine.

Het wordt aanbevolen om voedsel dat vitamine B2 bevat niet te bewaren in glazen recipiënten die aan licht worden blootgesteld, omdat dit het vernietigt. Evenzo kunnen sommige kookprocedures, zoals frituren of koken, deze vitamine vernietigen.

Sommige aandoeningen kunnen de behoefte aan vitamine B2 verhogen: onder andere infecties, brandwonden, chronische ziekten, darmaandoeningen, leveraandoeningen, chronische stress, chronische koorts, alcoholisme.

Vitamine B2-tekort kan verband houden met het gebruik van sommige medicijnen zoals anxiolytica, anticonceptiva, antibiotica en antidepressiva. De afwezigheid van zuivel- en intestinale malabsorptie kunnen andere oorzaken zijn van riboflavinedeficiëntie.

Riboflavine wordt aangetroffen in de meeste B-complex multivitaminen, of je kunt het alleen in supplementen vinden. Het is verkrijgbaar in de vorm van capsules of tabletten.

Wat zegt de wetenschap?

Riboflavine wordt gebruikt om vitamine B2-tekort in het lichaam te voorkomen en te behandelen. Vitamine B2-tekort komt niet vaak voor. De mensen die risico lopen zijn alcoholisten , ouderen, mensen met een zeer slecht dieet of darmmalabsorptieproblemen . Symptomen zijn onder meer: ​​bloedarmoede, zweren op de lippen en/of in de mond, ontsteking van het mondslijmvlies, jeuk aan de huid van de neus, brandend gevoel en jeuk in de ogen, keelpijn en/of huidveranderingen.

Vitamine B2-suppletie wordt ook aanbevolen wanneer fototherapie wordt gegeven bij de behandeling van neonatale geelzucht .

Adequate niveaus van vitamine B2 samen met andere voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goed gezichtsvermogen. Sommige onderzoeken suggereren dat riboflavine staar kan helpen voorkomen. Er is echter meer onderzoek op dit gebied nodig om het gebruik ervan op dit gebied te ondersteunen.

Sommige onderzoeken suggereren echter dat riboflavine bij migrainepatiënten nuttig is bij het verminderen van de duur en frequentie van migrainehoofdpijn. Toch is meer onderzoek nodig om het te bevestigen.

Lage niveaus van riboflavine worden in verband gebracht met een risico op slokdarmkanker . Bepaalde onderzoeken geven aan dat deze vitamine kan helpen bij het voorkomen van deze vorm van kanker. Toch zijn er aanvullende onderzoeken nodig voordat er een conclusie kan worden getrokken, aangezien het bewijs tot nu toe twijfelachtig is.

De effectiviteit van riboflavine bij het helpen behandelen van acne, sommige soorten bloedarmoede, spierkrampen, stress, huidaandoeningen en het verbeteren van atletische prestaties is gemengd, wat betekent dat er meer studies nodig zijn om meer informatie te vinden.

Voorzorgsmaatregelen en interacties

Het langdurig innemen van een van de B-complexvitamines kan een onbalans veroorzaken van de andere B-vitamines die belangrijk zijn voor het lichaam. Daarom verdient het de voorkeur om een ​​multivitamine uit het complex te nemen waar ze allemaal in zitten.

De benodigde hoeveelheid vitamine B2 is afhankelijk van uw leeftijd, geslacht en factoren zoals zwangerschap, borstvoeding of medische aandoeningen. Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen.

De beste manier om aan de dagelijkse vitaminebehoefte te komen is via een uitgebalanceerd dieet .

Omdat het een in water oplosbare vitamine is, wordt vitamine B2 gemakkelijk via de urine uit het lichaam verwijderd en er zijn geen gevallen van toxiciteit gemeld. Overmatig of langdurig gebruik van riboflavine kan gevoeligheid voor licht, een branderig gevoel en urine die een meer gelige kleur krijgt dan normaal veroorzaken. Maar dit zijn geen gevaarlijke symptomen of reden tot ongerustheid, aangezien ze kort na het stoppen met innemen verdwijnen.

Idealiter zal uw arts bepalen of u vitamine B2-supplementen moet nemen.

Vitamine B2 of riboflavine kunnen interacties hebben met sommige medicijnen. Bijvoorbeeld: sommige zoals tricyclische antidepressiva (imipramine, amitriptyline, enz.) en antipsychotica (zoals chloorpromazine) kunnen de vitamine B12-spiegels verlagen. Aan de andere kant kunnen methotrexaat en dilantin interfereren met hoe het lichaam riboflavine of bloedspiegels gebruikt. . Anticholinergica zorgen ervoor dat riboflavine slecht wordt opgenomen en vitamine B12 zorgt ervoor dat tetracycline slecht wordt opgenomen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn ook interacties met kruiden, supplementen, alcohol, kortom.

Als u vitamines, supplementen of kruiden gebruikt, onthoud dan dat supplementen geen vervanging zijn voor een uitgebalanceerd dieet en geen energie leveren. Vitamine B2 of riboflavine draagt ​​bij aan groei en andere belangrijke processen in het functioneren van het lichaam. De meeste mensen krijgen voldoende vitamine B2 binnen via de voeding. Raadpleeg uw arts als u twijfels heeft over uw specifieke geval.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here