Vrouwen, jongeren en supplementengebruikers lopen meer risico op imagostoornissen, zo blijkt uit onderzoek

0

Braziliaanse onderzoekers hebben een reeks kenmerken geïdentificeerd die iemand meer kans geven op het ontwikkelen van psychische stoornissen die verband houden met lichaamsbeeld en eten.

Een studie op basis van gegevens van twee vragenlijsten die door 1.750 vrijwilligers zijn beantwoord, wijst erop dat het probleem vooral vrouwen, jongeren, consumenten van fitnesssupplementen of farmacologische middelen treft om de lichaamsvorm te veranderen. Ook op de lijst staan ​​voorstanders van restrictieve diëten, sedentaire mensen, mensen met de diagnose obesitas of overgewicht en die een slechte inschatting maken van hun eigen voedsel.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten van São Paulo State (Unesp) en Alfenas Federal (Unifal) en werd gefinancierd door de São Paulo Research Foundation (FAPESP). De resultaten werden gerapporteerd in het tijdschrift Environmental Research and Public Health.

Volgens de auteurs kan het kennen van het profiel van individuen die het meest kwetsbaar zijn voor dit soort lichaamsaandoening, preventieve en gezondheidsbevorderende strategieën ondersteunen.

“Er is een wereldwijde bezorgdheid over ziekten zoals diabetes, hypertensie en obesitas, die de gezondheid van de bevolking in grote mate aantasten. Er zijn echter andere aandoeningen, zoals eetstoornissen, die te weinig worden gediagnosticeerd en over het hoofd worden gezien, hoewel ze ook aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Er moet rekening mee worden gehouden dat een slechte relatie met voedsel vooraf kan gaan aan een reeks fysieke en mentale problemen”, waarschuwt Wanderson Roberto da Silva, professor bij Unifal en co-auteur van het artikel.

Ook volgens de onderzoeker is het belangrijk om te bedenken dat stoornissen als eetbuien, anorexia en boulimia nervosa weliswaar weinig voorkomen, maar ernstige problemen kunnen veroorzaken.

“Ze worden sterk geassocieerd met negatieve emoties, zoals angst, stress en depressie, die tot de belangrijkste gezondheidsuitdagingen van de 21e eeuw behoren”, zegt hij.

Analyse

Op het werk pasten de onderzoekers twee vragenlijsten toe om de relatie tussen ‘aandacht voor lichaamsvorm’, ‘sociale fysieke angst’ en ‘persoonlijke kenmerken van de deelnemers’ te onderzoeken.

In de eerste fase van het onderzoek, waarbij 1.750 Braziliaanse volwassenen betrokken waren, werd vastgesteld dat hoe meer mensen op hun lichaamsvorm letten, hoe groter de kans dat ze een negatieve beoordeling van hun fysieke vorm verwachten. Bovendien hebben ze de neiging zich minder op hun gemak te voelen met de fysieke presentatie van hun lichaam.

De meest voorkomende kenmerken onder degenen die veel aandacht voor lichaamsvorm toonden, waren: vrouwelijk geslacht, consumptie van fitnesssupplementen of farmacologische stoffen om de lichaamsvorm te veranderen en frequente beperkende diëten.

Onder degenen die een hogere verwachting hadden van een negatieve evaluatie van de fysieke vorm, waren de meest voorkomende kenmerken: vrouwelijk geslacht, beschouwd worden als een jonge volwassene, consumptie van farmacologische stoffen om de lichaamsvorm te veranderen, sedentaire levensstijl, negatieve zelfbeoordeling van de kwaliteit van voedsel en aanwezigheid van overgewicht of obesitas.

De onderzoekers merkten ook op dat van de personen die zich meer op hun gemak voelden met hun eigen lichaam in het algemeen, ze ouder waren, mannelijk, niet te zwaar of zwaarlijvig, geen farmacologische substanties gebruikten om hun lichaamsvorm te veranderen, geen beperkende diëten volgden en fysieke activiteit beoefenden. fysiek. Bovendien was in deze groep de zelfbeoordeling van de kwaliteit van het dieet positiever.

het echte lichaam

In de tweede fase van het onderzoek evalueerden de onderzoekers een deelmonster bestaande uit 286 personen die een bio-impedantietest ondergingen, uitgevoerd op een soort schaal die factoren zoals het totale vetpercentage, de magere massa en het viscerale vetniveau kon meten.

“Met deze analyse hebben we vastgesteld dat de lichaamssamenstelling van het individu de perceptie in relatie tot de fysieke vorm van het lichaam beïnvloedt. Mensen met meer vet en minder spiermassa waren vatbaarder voor problemen”, meldt de onderzoeker.

Volgens de studie kunnen mensen die overdreven bezorgd zijn over hun lichaam, tot op het punt dat ze angst opwekken, daarom disfunctioneel gedrag vertonen, zowel met betrekking tot voedsel als hun lichaam.

“A grande questão do trabalho é destacar que existem características individuais que sugerem maior vulnerabilidade a comportamentos disfuncionais em relação à imagem corporal negativa e alimentação transtornada. É importante prestar atenção a esses comportamentos, pois eles representam a raiz de problemas futuros. Com isso em mente, tem-se a oportunidade de desenvolver ações mais assertivas de prevenção de doenças e promoção da saúde, seja em contexto coletivo ou individual”, diz.

Het werk is ontwikkeld met een focus op cognitieve (zoals aandacht voor lichaamsvorm) en affectieve (zoals angst die wordt gegenereerd wanneer het lichaam wordt blootgesteld) aspecten van het lichaamsbeeld. Volgens het artikel kunnen individuen, in de context van het lichaamsbeeld, wanneer ze hun aandacht op het fysieke richten, gevoelens van adequaatheid ervaren, maar ook van ontoereikendheid, die, afhankelijk van de intensiteit, psychische stoornissen zoals anorexia of boulimia nervosa kunnen veroorzaken. .

Silva legt uit dat deze aandacht kan worden opgevat als een selectieve cognitieve verwerking, waarbij het individu zich opzettelijk richt op iets specifieks, of op basis van interne en externe prikkels.

“In dit proces wordt de persoon geconsumeerd door bepaalde informatie terwijl hij andere verwaarloost en dit gebeurt individueel en kan variëren afhankelijk van de intensiteit van elke stimulus”, legt hij uit.

Angst hangt volgens de onderzoeker samen met eetgedrag en de relatie die mensen hebben met hun eigen lichaamsbeeld.

“Het beïnvloedt acties. Daarom kan een persoon met een hoge mate van angst vatbaarder zijn voor een eetstoornis, vooral als ze problemen hebben met het lichaamsbeeld. Je kunt ongepaste strategieën gebruiken om je lichaamsbeeld te veranderen, zonder enige vorm van toezicht door een getrainde professional, en dit brengt je gezondheid in gevaar in plaats van te verbeteren”, zegt hij.

Voorbeelden van disfunctioneel gedrag zijn het volgen van restrictieve of rage diëten zonder gespecialiseerde controle, het beoefenen van overmatige lichaamsbeweging zonder toezicht en het gebruik van voedingssupplementen of mogelijk schadelijke stoffen (bijvoorbeeld anabole steroïden) zonder het juiste recept “Zoals je kunt zien, zijn er verschillende strategieën die het leven van een individu in verschillende opzichten kunnen verstoren en zowel hun fysieke, mentale als sociale gezondheid kunnen aantasten”, benadrukt hij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here